Bliver der drukket lidt for meget hjemme hos jer?

Der er hjælp at hente – både for dig der drikker men også for dig som pårørende!...

Hver anden dansker er tæt på en person, som drikker for meget, og det kan være meget svært at være en del af. Derfor kan du helt anonymt og gratis få rådgivning og sparring hos en alkoholbehandler.

Få plads til at tale om det

Er du pårørende til en person, der drikker for meget, kender du sikkert til at bruge al din energi på at skjule problemet for omverdenen. Måske dækker du over det, og du er hele tiden bekymret og opmærksom på at holde øje med forbruget. 

"Der er rigtig meget trøst og hjælp i at høre, at der er andre, der har de samme problemer. Og at der er nogen, der kan hjælpe en med at finde ud af: Hvad er mit ansvar? Og hvad er ikke er mit ansvar?” fortæller Louise på 28 år, der deltager i en pårørendegruppe på Teglporten - Rusmiddelcenter.

Louises far har i mange år drukket så meget, at det er gået ud over familien. Ligesom mange andre pårørende har Louise længe tilsidesat sine egne behov på grund af en andens alkoholforbrug, og hun har længe gået alene med det. Men det hjælper at dele sine tanker og bekymringer med andre. 

”Det her er jo også et meget tabubelagt område, så der er ikke ret mange i min omgangskreds, der ved det. Der er det godt at være i en gruppe, hvor du ved, at der er en professionel med, og andre i samme situation, som kan give én plads til at være der, hvor man nu er, " fortæller hun.

 

At slippe kontrollen og leve sit eget liv

Et alkoholproblem hos en, du kender, kan påvirke dit liv mere, end du måske umiddelbart lægger mærke til. Derfor er det vigtigt, at man også som pårørende får hjælp. 

”Vores opgave som behandlere er at få de pårørende til at tænke på sig selv. Så vi kommer ofte til at tale om, om de selv kan leve med situationen, som den er nu. Eller om det måske er tid til sætte nogle grænser for, hvad man vil være med til,” fortæller sygeplejerske og familieterapeut Patricia Stenner.

Som pårørende er det naturligt at være bekymret for den, der drikker, frem for at være opmærksom på sig selv. ’Ligger der flasker i klædeskabet? Er der drukket af dem?’ Man kan have svært ved at lade den anden være alene hjemme, fordi man aldrig ved, hvad man kommer hjem til.

Det er ikke en let proces at give slip på kontrollen. Men det ’afspænder’ relationen, når man ikke længere kontrollerer den anden hele tiden. Faktisk er det ofte med til at skabe et mere ærligt forhold, selvom det kan være svært at genopbygge tilliden til hinanden.

”Vi taler meget om at løsrive sig fra den der kontrolfunktion, for at man kan få kræfter til selv at komme ud i verden og leve sit eget liv” fortæller Patricia Stenner.

 

Samtale med rusmiddelrådgiver

Lys forude

Noget af det, Louise har fået sparring til, er, hvordan hun kunne få sin far til at overveje behandling. Det tog hende lang tid at få oparbejdet modet til at tage snakken med ham, for hvordan får man sådan noget sagt? ”I gruppen havde vi en session, hvor vi sammen prøvede at lægge en slagplan. Ikke fordi jeg skulle sidde med et ark med noter foran mig, men bare så jeg havde tænkt over, hvordan jeg skulle sige det? Så sammen med gruppen fyldte vi en tavle med gode pointer,” fortæller hun.

Louise har også arbejdet meget med at slippe kontrollen, for som hun fortæller, så kan man komme til at gøre sig selv og den anden en bjørnetjeneste i forsøget på at hjælpe den, der drikker for meget: ”Hvis du holder hånden under folk, så gør du, at de ikke nødvendigvis rammer bunden, og det er måske netop det, der skal til, for at de indser, at det er et problem. Man fjerner på sin vis mange af de problemer, deres misbrug skaber, og på den måde gør man det ikke så problematisk for dem at blive i det.”

Med samtalerne i pårørendegruppen er Louise blevet opmærksom på, hvor stort et ansvar, hun har påtaget sig, og hun er også blevet klar over konsekvenserne for både hende selv og hendes far. Hun arbejder på at sætte grænser, så hun både kan støtte sin far men samtidig også leve sit eget liv. 

 

 

Få rådgivning og støtte

Til dig der drikker
Til dig der er pårørende

 

MAN HAR SYMPTOMER PÅ ALKOHOLAFHÆNGIGHED, NÅR:

 • man ikke kan sige nej til alkohol og drikker mere end planlagt
 • man er nødt til at indtage mere og mere alkohol for at opnå rusvirkning
 • man får abstinenser efter alkoholindtag
 • man drikker videre, selvom man ved, at det har negative konsekvenser
 • alkohol bliver omdrejningspunktet i ens tankegang
 • alkoholen styrer ens adfærd
 • nogen i familien eller vennekredsen er kede af drikkeriet

SUNDHEDSSTYRELSENS 7 ANBEFALINGER OM ALKOHOL

 • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred
 • Drik ikke alkohol for din sundheds skyld
 • Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd
 • Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du drikker mere end 14/21 genstande om uge
 • Stop før 5 genstande ved samme lejlighed
 • Er du gravid – undgå alkohol. Prøver du at blive gravid – undgå alkohol for en sikkerheds skyld
 • Er du ældre – vær særlig forsigtig med alkohol