Samarbejdet med borgere, familie og netværk på plejecentre, botilbud og dagtilbud
Af Servicelovens § 16 fremgår det, at Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at brugerne af tilbud får indflydelse på tilrettelæggelsen og udnyttelsen af tilbuddene, og der fastsættes skriftlige retningslinjer for brugerindflydelsen.
Borgere på plejecentre, botilbud og dagtilbud skal have indflydelse på deres tilbud. Nogle af borgerne har ikke så stærk en stemme, derfor er det ledelsen og medarbejdernes ansvar at lytte ekstra godt. Det betyder, at man som kommunalt tilbud skal gøre sit bedste for at tilpasse samarbejdet til den enkelte borger og til det enkelte tilbud, så samarbejdet og dialogen bliver meningsfuld for borgeren.
Samarbejde og dialog sker særligt i hverdagen, men borgeren skal også inviteres ind i samarbejdet mere overordnet, i det omfang borgeren kan og vil deltage. Der hvor borgerne ikke selv kan deltage, pga. fx kognitive udfordringer, kan familie og andet netværk være en stedfortrædende stemme.
Det afgørende for samarbejdet er, at det giver værdi for borgerne og imødekommer familier og øvrige netværks behov for at være orienteret og inddraget. Værdi er defineret i værdighedspolitikken som bl.a. borgerens værdighed, tryghed og sikkerhed.
Form og indhold kan altså variere fra sted til sted. Indholdet vil typisk handle om aktiviteter, indretning af tilbuddet, arbejdsrutiner og mad, men det er i øvrigt op til det lokale samarbejde, hvad samarbejdet skal dreje sig om. Formen kan være alt fra et formaliseret samarbejde med faste rammer og vedtægter til et mere løst struktureret samarbejde. Man kan altså vælge at fastholde hidtidige rammer for bruger- og pårørenderåd, men har frie hænder til at gå nye veje og etablere et mere fleksibelt og uformelt samarbejde med cafémøder, workshops og andre former for dialog.
Det er centerledelsen, der er ansvarlig for – i dialog med borgerne - at give rammerne for samarbejdet. Det er beboere og familiers ansvar at gå i dialog med centerledelsen, hvis de savner information, dialog eller inddragelse. Handicapråd og Seniorråd orienteres om status og har mulighed for at dagsordenssætte samarbejdet på centrene – herunder denne retningslinje – på deres møder med forvaltning og politikere.
Skriftelig retningslinje ses her:
https://www.rudersdal.dk/files/media/2021/21/retningslinje_for_samarbejde.pdf