Hop til hovedindhold

Fra barn til voksen ved handicap eller psykiske vanskeligheder

Hvis du har et barn med særlige behov, som har kontakt med kommunen, sker der ændringer når barnet fylder 18 år. I overgangen fra barn til voksen er der bl.a. lovgivningsmæssigt nye forhold, som I skal tage stilling til.

I kan her læse om nogle af de forandringer, der vil ske for jer samt, om hvilke tiltag vi tager for at fremme en god overgang til voksenlivet.

Sådan overdrager vi

  • For at sikre en kontinuerlig og relevant indsats i overgangen fra barn til voksen har vi et koordinerende samarbejde, som begynder når barnet fylder 16 år. 

    Børn og Familie begynder bl.a. at forberede jer som familie på, at der vil ske forandringer, når den unge fylder 18 år. På samme tidspunkt vil Social Myndighed og Rådgivning indlede et koordinerende samarbejde med Sundhed og Forebyggelse, Beskæftigelse, Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) samt Kulturområdet.

  • Hvis du som ung skal have hjælp og støtte i Sundhed og Forebyggelse, bliver sagen overdraget, når du fylder 18 år. 

    Det gælder dog ikke, hvis du er i efterværn efter servicelovens § 76. Her er det fortsat Social Myndighed og Rådgivning, der varetager sagsbehandlingen. 

  • Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om, hvordan overgangen fra barn til voksen foregår, kan du kontakte Sundhed og Forebyggelse.

Forhold som ændrer sig for jer

  • Vurderingen af støttebehov, tilbud og andre tiltag har hidtil taget udgangspunkt i hele familien. Men når den unge bliver myndig, er den unge ikke længere omfattet af forældrenes forsørgelsespligt. Derfor vil der blive taget udgangspunkt i den unges forhold og behov.

  • I vil som forældre ikke længere automatisk blive involveret i jeres barns sag. 
    Det betyder, at hvor vi tidligere har henvendt os til jer som forældre, vil vi som udgangspunkt henvende os til den unge selv, når den unge er blevet 18 år. 

    Den unge kan som personlig myndig selv bestemme. Hvis den unge afviser tilbud, skal vi respektere den unges valg.

    Hvis du fylder 18 år, og du ønsker, at dine forældre stadig skal involveres, skal du give tilladelse til det. Det kaldes, at du skal afgive dit samtykke. Du kan dog altid vælge at tage en anden person, dvs. en bisidder, med til dine samtaler.

    Hvis den unge har en betydelig nedsat psykisk funktionsevne, skal kommunen undersøge om forældrene eller andre pårørende kan varetage den unges interesser.

    Endelig er der muligheden for at søge om værgemål. 

    Du kan læse mere om værgemål herunder, eller kontakte Statsforvaltningen for yderligere råd og vejledning.

    Værgemål 

  • Det kan være en stor omvæltning for hele familien, når den unge overgår til et voksenliv. Hvis I som forældre er bekymrede over jeres voksne barns trivsel, og I fx oplever, at den unge isolerer sig og ikke vil modtage hjælp og støtte, kan I henvende jer til Sundhed og Forebyggelse på tlf. 46 11 50 00.

  • Når du fylder 18 år, indgår du juridisk set på lige vilkår med andre voksne. Derfor er det også nødvendigt at rette henvendelse direkte til det område, som varetager de forhold, du skal have afklaret. Det kan fx være: 

    • Ydelsesservice i Borgerservice, som varetager forsørgelsesmuligheder
    • Beskæftigelse, som varetager muligheder for arbejde
    • Ungdommens Uddannelsesrådgivning, som varetager ungdomsuddannelse og STU, 
    • Sundhed og Forebyggelse, som varetager botilbud, aktiviteter, støttemuligheder og hjælpemidler.
  • Ved overgangen fra barn til voksen kan der også forekomme ændringer i lovgrundlaget, som kan have betydning for jeres økonomi. Det gør sig fx gældende ved:

    Merudgiftsydelser efter servicelovens § 41 ophører når den unge fylder 18 år. Det gælder også eventuelle merudgifter, der kan være bevilget i forbindelse med støtte til bolig og bil. Støtte til disse merudgifter skal nu bevilges efter servicelovens § 100, men det er ikke sikkert, at den unge kan få dækket samme merudgifter som før. 

    Eventuel kompensation for tabt arbejdsfortjeneste bortfalder, når den unge fylder 18 år.

    Hvis I bor i en lejebolig, skal I være opmærksomme på, at en eventuel bevilget boligstøtte kan blive ændret eller ophøre, da den unge nu er selvforsørgende.